MIJN ZWERVEND HART                                                                                   

15 Juni a.s. in het Pianola Museum te Amsterdam 20.30. Zie HOME

Zang en spel: Nadja Filtzer, Piano: Leo Bouwmeester

Regie: Rob van de Meeberg, Bewegingsadvies: Truusje Graste

Video-ontwerp: Marco Mooren, Concept: Claudia Maoli,  Film: Irina Filtzer & Paul Wiegerinck, Techniek: Sybren Danz, met dank aan Herman Fluitman en Casa Munganga.

Mijn Zwervend Hart is een autobiografische, muzikale wereldreis, met voornamelijk eigen composities  naast de oorspronkelijke Russische muziek, Jiddische Klezmer, Amerikaanse jazz en Latijns -Amerikaanse muziek met Nederlandse teksten en scenes.

Nadja Filtzer oogste met de tournee’s van ‘Vive Piaf!’ veel succes en werd in de pers : de Piaf van de 21e eeuw”genoemd. Leo Bouwmeester is sinds 2015 haar begenadigde begeleider en mede-componist. In de regie van Rob van de Meeberg heeft deze muziektheatervoorstelling sinds 2008 een nieuwe vorm gekregen.

Nadja vertelt haar familiegeschiedenis. Ze is in 1969 geboren in Amsterdam met een Nederlandse moeder en een Oekraïens-joodse vader, die opgroeide in Mexico. In 1928 vluchtte haar oma voor de pogroms die onder Stalins bewind plaatsvonden. De reis leidde van de Oekraïne via Parijs en New York naar Mexico.

In Mijn Zwervend Hart onderzoekt Nadja hoe de ervaringen van haar familie in haar doorwerkten, zoals het vluchten, zich nergens geaccepteerd voelen en niet kunnen aarden. Ze toont haar zoektocht naar identiteit, zich bevrijdend van familie-patronen met een gezonde portie zelfspot en humor.

In de voorstelling zien we projecties van schilderijen en tekeningen van haar vader, kunstschilder Luis Filcer en foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder. Ze gebruikt tekst van neef Sjoerd Kuyper en filmbeelden die haar zus Irina in 2004 in de Oekraïne maakte.

De pers over Mijn Zwervend Hart in 2007

“Prachtig begeleid op piano zingt de actrice de geschiedenis van haar familie. Filtzer zet op indrukwekkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.. verandert van het Vrijheidsbeeld – dat in een jazzy nummer een echte Amerikaanse bitch is net zo gemakkelijk in een vurige Latina.” Curt Simons – Het Parool

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield … “ Moon Saris- 8 Weekly

Zwart/wit Foto op Homepage: Nadja met koffers: Dirk de Herder, Geesje van Haren

Klik hier voor de SPEELLIJST 2018-2019

Zie bij MEDIA de trailer van de voorstelling in 2007, om een indruk te krijgen van met name de projectie, maar waaraan nu veel verandert is.

Luister hier naar eigen composities van Nadja & Leo uit ‘Mijn Zwervend Hart’ :Vlinder’ waarin ze als haar oma zingt op de vlucht voor de pogroms.

’t Is Mijn Familie’ waarin familiepatronen op de hak worden genomen.

 

VIVE PIAF!

Eem ode aan Edith Piaf vanwege haar 100e geboortejaar 2015. Deze muziektheatervoorstelling wordt gespeeld vanaf 2015 nu voor het derde seizoen vanaf  8 September 2018 in Heerlen en 8 December in A’dam . Zie de Speellijst, links naar Muziek en Info op http://www.100jaarpiaf.nl

L1008703 foto Wim Selles

Nadja speelt en zingt Piaf met een grote bevlogenheid en joie de vivre  bekende maar ook minder bekende pareltjes. “Nadja de Piaf van de 21e eeuw schitterde dinsdag in Wijchen – Bijna een halve eeuw na haar overlijden lijkt het alsof Edith Piaf uit de dood is herrezen. Met haar uitvoeringen van la Foule en Non je ne regrette rien bezorgt Nadja Filtzer, de ongeveer 200 aanwezigen kippenvel.  de Gelderlander -9 Mei 2012

Winnaars publieksprijs Concours de la Chanson 2009 – Alliance Française

DSC_0802adj kopie foto Martin Pluimers

SJAAN UIT DE JORDAAN

Tante Sjaan is het alter ego van Nadja; de enige echte! En de eerste die  in 2004 begon met de workshop Plat Amsterdams. Bij de workshop Smartlappen zingen is ze zo ondertussen een begrip geworden bij menig Nederlander. Of boek een complete Amsterdamse Avond met Diner. Zie meer op de Pagina TANTE SJAAN Zo. 16 September Zingen met Sjaan in het Pianola Museum te Amsterdam 17. u.  Nadja als Sjaan met Gert Wantenaar op accordeon.

NADJAZZDA

Nadjazzda oftewel Nadja Filtzer zingt  een gevariëerd programma, met begeleiding van haar virtuose accordeonist, pianist of jazztrio.

Met een repertoire van jazz, bossa-nova, latin, chansons, tango en soul zorgt ze voor afwisselende stemmingen: melancholiek, vrolijk, intiem of theatraal. In cabareske stijl weet Nadjazzda voor elke gelegenheid de juiste toon te vinden, inspelend op het publiek en het moment in diverse talen. De luisteraars worden meegevoerd op de warme golven van exotische muziek en zijn verzekerd van een super avondje uit met klasse entertainment.

Zie de video’s en luister op Soundcloud bij MEDIA

CD ‘On a Summer’s Day’ -foto Marlon Wawoe

On_a_Summersday_Nadjazzda1.3.1.1.1.1

Geef een reactie